اگر با مقولۀ چاپ آشنایی داشته باشید، می‌دانید که از گذشته تاکنون این حوزه تحولات و تغییرات بسیاری پیدا کرده‌است به طوری که اکنون چاپ دیجیتال توانسته است تا حدودی جای سایر روش‌های چاپ را بگیرد و سرعت بیشتری به انجام آن ببخشد. همان‌طور که می‌دانید، چاپ‌ سربی، فلزی، سنگی، ژلاتینی و افست انواع چاپ‌هایی بودند که از گذشته مورد استفاده قرار می‌گرفتند ولی با پیشرفت تکنولوژی، چاپ دیجیتال به‌عنوان یکی از جدید‌ترین تکنولوژی‌های چاپ ارائه شد. ما در این مطلب سعی داریم دربارۀ این روش چاپ اطلاعاتی را با شما در میان بگذاریم.

پیشنهاد می‌کنم قبل ازمطالعه این مقاله، مقاله قبلی تفاوت چاپ دیجیتال و افست را مطالعه کنید!

چاپ دیجیتال

 

چاپ دیجیتال چگونه انجام می‌شود؟

در دهه‌های گذشته، برای چاپ محصولات مختلف از قبیل عکس و نوشته و … در تیراژ بالا، از روش چاپ افست یا لیتوگرافی استفاده می‌شد که البته از کیفیت و امکانات محدودی برخوردار بود.

اما در سال‌های اخیر با پیشرفت تکنولوژی در حوزه‌های مختلف ازجمله صنعت چاپ، تغییرات اساسی ایجاد شده‌است که چاپ دیجیتال یکی از آن‌ها به‌شمار می‌آید. به طوری که نه تنها استفاده از آن سبب کیفیت بالای محصولات مختلف چاپی ازجمله چاپ تراکت و چاپ کارت ویزیت و … شده‌است، بلکه سرعت آن نیز افزایش پیدا کرده‌است.

درنهایت در یک تعریف ساده می‌توان گفت به فرآیند تبدیل تصاویر دیجیتال به سطوح چاپی، چاپ دیجیتال می‌گویند.

گفتني است كه دستگاه‌های چاپ دیجیتال به‌گونه‌ای طراحی و تولید شده‌اند که کارکردی شبیه به دستگاه‌های پرینتر و چاپگرهای خانگی دارند با این تفاوت که ابعاد و اندازۀ این نوع دستگاه‌ها بسیار بزرگ‌تر است.

ویژگی بسیار خوبی که در این روش چاپ وجود دارد، این است که شما می‌توانید برای چاپ تصاویر و … در تیراژ کم نیز از این قابلیت استفاده كنيد و مانند روش چاپ افست و … که تا همین چند سال پیش مورد استفاده قرار می‌گرفت، لازم نیست حتماً برای چاپ‌های تیراژ بالا به‌كار گرفته شود.

 

نکتۀ دیگری که مزیت استفاده از روش چاپ دیجیتال را نسبت به چاپ افست مشخص می‌کند، این است که هزینۀ کمتری برای چاپ هر صفحه را بر دوش مشتری خواهد گذاشت، در حالی که در چاپ افست از ابزار هزینه‌بر «زینک» استفاده می‌شود که طبیعتاً هزینه‌های بیشتری را به‌وجود خواهد آورد. مضاف بر این‌که در این شیوه بسیاری از مراحل مکانیکی موردنیاز برای چاپ معمولی مانند ساختن فیلم‌ها و رنگ‌ها، جداکردن دستی قطعات و…. حذف شده و نیازی به انجام آن‌ها نیست.

همچنین برای ارسال فایل‌های چاپی به این دستگاه می‌توان از فایل‌های دیجیتالی مانند پی‌دی‌اف و … استفاده کرده و آن‌ها را مستقیماً به دستگاه ارسال کرد تا روی کاغذ، کاغذ عکس، بوم، پارچه، مواد مصنوعی، مقوا و بسترهای دیگر چاپ شود.

چرا بهتر است برای کسب‌وکارهای مختلف از چاپ دیجیتال استفاده کنیم؟

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، چاپ دیجیتال نوعی چاپ حرفه‌ای به‌شمار می‌آید که کیفیت آن نیز نسبت به چاپ افست بالاتر است و می‌توان از آن جهت انجام سفارش‌های چاپی در تیراژ کم استفاده کرد. اما یک نکته در این میان وجود دارد و آن هم هزینۀ چاپ دیجیتال است که نسبت به چاپ افست بالاتر است، اما این موضوع هم وجود دارد که به دلیل آن‌که مراحل کار در چاپ دیجیتال کم‌تر است، بخشی از هزینه‌‌ها جبران می‌شود. به همین منظور تفاوت زیادی در هزینه‌‌ها بین چاپ دیجیتال و افست وجود ندارد.

قابلیت خوبی که این نوع چاپ دارد و پیش‌تر هم به آن اشاره کردیم، انجام سریع سفارش است، به همین منظور کسب‌وکارهایی که مایلند محصولات چاپی موردنظرشان هرچه سریع‌تر به دستشان برسد، می‌توانند محصول موردنظر خودشان را در تعداد کم به چاپخانه‌هایی که از روش دیجیتال برای چاپ استفاده می‌کنند سفارش دهند.

به‌عنوان‌مثال فکر کنید فروشگاهی را راه‌اندازی کرده‌اید و برای معرفی آن نیاز به چاپ تراکت دارید. استفاده از روش چاپ دیجیتال به شما کمک خواهد کرد که این امر به سرعت انجام شود.

 

روش چاپ به صورت دیجیتال چه مزایایی دارد؟

از ابتدای این مطلب و با تعاریفی که دربارۀ این نوع چاپ ارائه کردیم، مشخص شده‌است که این نوع روش چاپ نسبت به روش‌های دیگر چه مزایایی دارد. اما در ادامه قصد داریم به‌طور کامل‌تر به مزایای این روش چاپی بپردازيم و شما را با قابلیت‌های چاپ دیجیتال آشنا کنیم:

  • ارائه محصولات چاپی با کیفیت بالا

یکی از ویژگی‌های چاپ دیجیتال، کیفیت بالا و ثبات چشمگیر رنگ‌ها در آن است. به طوری که رنگ‌ها کاملاً روی چاپ‌ها خودنمایی مي‌كنند و خطوط خشن به‌خوبی نشان داده می‌شوند. به‌عنوان مثال چاپ کارت ویزیت، بروشور یا کاتالوگ به‌گونه‌ای انجام می‌شود که تمامی آن‌ها از کیفیت همان کار اول بهره‌مند هستند.

  • انجام و تحویل به‌موقع سفارش

از دیگر مزایای این نوع چاپ این است که به‌لحاظ طی کردن مراحل کمتر، محصول نهایی سریع‌تر آماده شده و در اختیار مشتری قرار خواهد گرفت.

  • مقرون‌به‌صرفه بودن

در استفاده از این نوع روش چاپی به صفحات چاپ نیازی نیست، بنابراین در هزینه‌ها صرفه‌جویی بیشتری خواهد شد.

  • اجرای محصولات چاپی با تیراژ کم

اگر بخواهید از روش‌های چاپی دیگر برای تهیۀ محصولات چاپی خود استفاده کنید، صرفه با این است که تیراژ محصولات بالا باشد. اما در استفاده از روش چاپ دیجیتال می‌توان تمامی محصولات موردنیاز چاپی را در تیراژ اندک نیز آماده کرد. به این وسیله شما می‌توانید از تمامی طرح‌های خود یک یا دو نسخه هم در اختیار داشته باشید.

 

  • سفارشی‌سازی

استفاده از این روش چاپ برای سفارشی‌سازی مواد بازاریابی، نامه‌ها و کارت‌های بازرگانی و … بسیار مناسب است.

آشنایی با انواع روش‌های چاپ دیجیتال

در ادامه این مطلب سعی داریم شما را با انواع روش‌هایی که در این نوع چاپ استفاده می‌شود آشنا کنیم:

  • روش چاپ دیجیتال نوری

این روش از پرکاربردترین رووش‌های چاپی دیجیتالی به‌شمار می‌آید که با استفاده از تابش نور، تصاویر را روی کاغذ‌های حساس به نور یا همان کاغذهای عکاسی چاپ کرده و در مرحلۀ بعد اقدام به تثبیت آن می‌كنند. ویژگی این روش آن است که کیفیت تصاویر در این روش بسیار بالاست. تا همین چند مدت پیش دومرحله‌ای بودن انجام این روش یکی از مشکلات آن به‌شمار می‌آمد در حالی که اکنون با وجود دستگا‌ه‌های اتوماتیک این مشکل حل شده‌است.

  • روش چاپ حرارتی

در این روش چاپی می‌توان با ایجاد گرمای شدید به‌وسیلۀ ماتریس‌های حرارتی یا لیزر و دیگر واکنش‌های شیمیایی، رنگ و تصویر را روی کاغذ‌های حساس به حرارت چاپ كرد. نکتۀ مهم این است که بهتر است برای چاپ تصاویر تک‌رنگ، از این روش استفاده ‌شود. هرچند که استفاده از این روش در حال حاضر منسوخ شده‌است.

این روش از چاپ دیجیتال تا حد زیادی شبیه به روش چاپ حرارتی است. به طوری که در آن ابتدا رنگ‌ها روی سلفون قرار گرفته و سپس با استفاده از پرتوهای رنگی مانند ماتریس‌های حرارتی رنگ‌ها، از روی سلفون بخار شده و روی کاغذ ثبت می‌شود. شايان ذکر است كه تصاویری که به این طریق چاپ می‌شوند از کیفیت بالایی هم برخوردارند. اما نکتۀ لازم به ذکر درمورد این روش آن است که سلفون‌های رنگی‌اي که برای این نوع چاپ استفاده می‌شود، از قیمت بالایی برخوردار بوده و سبب می‌شود که استفاده از آن مقرون‌به‌صرفه نباشد.

  • روش چاپ جوهرافشان

در این روش، داده‌های دیجیتال به‌صورت مستقیم و به‌وسیلۀ مرکب‌های مایع روی سطوح چاپی منتقل می‌شوند. در این سیستم، چاپگر مرکب مایع را به‌صورت مستقیم از هد بر روی کاغذ انتقال می‌دهد. در سیستم جوهرافشان، به دلیل عدم استفاده از محمل میانی، تاثیر عوامل محیطی بر کیفیت چاپ به حداقل می‌رسد.

از ویژگی‌های دیگر این روش آن است که نازل رنگ‌پاش این چاپگر، کاملا دیجیتالی است و فقط از دو فرمان مثبت و منفی به معنای پاشیدن یا نپاشیدن رنگ پیروی می‌کند. سیستم جوهرافشان، باکیفیت‌ترین، رایج‌ترین و اصیل‌ترین روش چاپ دیجیتال محسوب می‌شود.

 

  • روش چاپ الکتروفتوگرافی

این سیستم الکتروفتوگرافی در دو نوع مرکب جامد پودری یا دیجیتال مرکبی انجام می‌شود:

روش تونری

مرکب‌های پودری که تونر نام دارد توسط شعاع نور لیزر، باردار شده و با ذوب شدن این تونرها، تصاویر روی کاغذ نقش می‌بندد. در این روش سرعت چاپ تصاویر بسیار بیشتر از روش جوهر افشان است اما به دلیل وجود واسطه بین مخزن رنگ و سطح چاپی، جزو تکنولوژی دیجیتال محسوب نمی‌شود.

روش دیجیتال مرکبی

در اين روش به جای استفاده از مرکب‌های پودری، از مرکب‌های رنگی مایع استفاده می‌شود اما به‌لحاظ محدودیت‌هایی که دارد کمتر مورد استفاده قرار گرفته‌است.

  • روش چاپ مارکر لیزری

این روش نیز یکی از روش‌های چاپ لیزری به‌شمار می‌آید که در آن با استفاده از اشعۀ لیزر و ایجاد حرارت می‌توان تصاویر موردنظر را روی محصول درج كرد. این روش چاپ بیشتر برای صنایع تولیدی مناسب خواهد بود.

جمع‌بندی

تا این بخش سعی کردیم روش انجام چاپ دیجیتال و مزایا و ویژگی‌های آن را با شما در میان بگذاريم و دربارۀ انواع روش‌های چاپ دیجیتال اطلاعاتی در اختيارتان قرار دهيم. چنانچه مایلید برای کسب‌وکار خود اقدام به چاپ کارت ویزیت و یا چاپ تراکت كنيد ولی مي‌خواهيد این امر را در تعداد کم و محدود به انجام برسانید، به شما پیشنهاد می‌کنیم از چاپ دیجیتال استفاده كنيد، زیرا از هر جایی که هستید می‌توانید فایل چاپی خود را به‌صورت فایل‌های BMP ، TIFF ، GIF یا JPEG برای چاپخانه ارسال كنيد تا این امر در مدت‌زمان کوتاهی انجام شود.

نکتۀ دیگری که در انتها لازم است به آن اشاره کنیم، سفارش چاپ به چاپخانه‌هایی است که به‌صورت آنلاین با مشتریان در ارتباط‌اند. با استفاده از روش چاپ آنلاین، می‌توانید فایل آماده‌شدۀ خود را در انواعی که ذکر کردیم برای چاپخانه بفرستيد و در مدت‌زمان کوتاهی محصول آماده‌شده را دریافت كنيد.

مطالب مرتبط:

تفاوت رنگ‌بندی CMYK و RGB

کارت ویزیت چیست؟

چاپ روی ماگ

تفاوت فوم برد و تخته شاسی چیست؟

نوشتهٔ پیشین
چاپ سبز چیست؟ 9 مشکل پیش روی صنعت چاپ
نوشتهٔ بعدی
چاپ افست چیست؟

بیشتر بخوانید :

keyboard_arrow_up