در این مطلب قصد داریم برای افرادی که مایلند دربارۀ تفاوت چاپ افست و دیجیتال بیشتر بدانند، توضیحاتی را در این خصوص ارائه دهیم و مطالبی را در این حوزه با آنها در میان بگذاریم، بنابراین شما که روی عنوان این مطلب کلیک کردهاید، حتما جزو افرادی هستید که یا به این موضوع علاقهمندید و یا قصد دارید درزمینۀ چاپ فعالیت کنید. به هر روی پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید، زیرا در این محتوا دربارۀ انواع محصولات چاپی از قبیل چاپ کارت ویزیت، چاپ تراکت، چاپ فاکتور،چاپ بروشور و همچنین چاپ سربرگ و پاکت صحبت خواهیم کرد تا بدانید برای هرکدام از این محصولات از چه روش چاپ و کاغذی بهتر است استفاده کنید. همچنین به شما خواهیم گفت که استفاده از روش چاپ آنلاین که در حال حاضر توسط سایت چاپخانههای معتبر انجام میشود، تا چه اندازه میتواند در ارائه کار باکیفیت به مشتری نقش داشته باشد.
دسترسی سریع به عناوین
چاپ به چه معناست؟
پیش از آنکه به موضوع این مقاله، یعنی تفاوت چاپ افست و دیجیتال بپردازیم، لازم است مقدمهای را درمورد کلمۀ چاپ و کاربرد آن ارائه کنیم تا شما در ادامه راحتتر بتوانید تفاوت دو نوع چاپی که در حال حاضر در چاپخانهها انجام میشود را بدانید.
کلمۀ چاپ به معنای نقش و اثر و همچنین نشان و مهر است و در متنهای مختلف برای این کلمه مترادفهایی ذکر شدهاست که شامل طبع، باسمه و تافت میشود. اما بهطور کل در لغت، چاپ به معنای فشردن یک سطح بر سطحی دیگر است تا طرح موردنظر بر روی سطح دوم نقش بندد.
اما در اصطلاح کاری و حرفهای، به صنعت تکثیر نقش و طرح و چاپ نقشهای دوبعدی مانند ارقام، خطها، حروف، تصاویر و … که بر روی کاغذ و یا پارچه صورت میگیرد، چاپ گفته می شود. به این ترتیب میتوان یک متن و نقش خام را به اثری خاص مانند کتاب، مجله و یا روزنامه و … درآورد و آن را در معرض تماشا و مطالعۀ علاقهمندان قرار داد.
همانطور که میدانید، امروزه عملیات چاپ را میتوان بر روی متریالهای مختلفی از قبیل، کاغذ، پارچه، مواد نایلونی و پلاستیک و همچنین چرم و شیشه و … انجام داد که البته برای هر یک لازم است از روش و ویژگیهای خاصی استفاده شود.
اما در بین تمامی روشهای چاپی که انجام میشود، چاپ روی کاغذ از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا برخلاف سایر روشهای چاپ، قابلیت و البته مشتریان بیشتری هم دارد. اکنون که دربارۀ کلمۀ چاپ صحبت کردیم، بد نیست اطلاعاتی دربارۀ چاپخانه نیز با شما در میان بگذاریم تا متوجه شوید در این محیط چه میگذرد.
انواع کاغذ های چاپ در صنعت چاپ
چاپخانه در لغت به معنی محلی برای چاپ کردن است که برای آن مترادفاتی ازجمله مطبعه، دارالطباعه و باسمهخانه نیز ارائه شدهاست. مضاف بر این، در چاپخانه تمامی امور چاپی بر روی کاغذ و سایر مواد انجام میشود. بهعنوان مثال، روزنامه، کتاب و مجلات ازجمله محصولاتی به شمار میآیند که در چاپخانه چاپ و آماده میشوند. شایان ذکر است که امروزه صنعت چاپ از اهمیت بالایی برخوردار شدهاست از آن جهت که بخش عظیمی از کارهای هنری، فعالیتهای اداری و همچنین سیاسی و … بر پایۀ این صنعت عظیم استوار است. در ادامۀ این مطلب، به انواع چاپ مانند چاپ افست و دیجیتال و … که در چاپخانه انجام میشود میپردازیم و تفاوت چاپ افست و دیجیتال را با یکدیگر ذکر خواهیم کرد.
انواع چاپ کداماند و هر یک چه ویژگیهایی دارند؟
در حوزۀ چاپ، دو نکته اهمیت ویژهای دارد؛ یکی طرح و نقشی که قرار است چاپ شود و دیگری متریال و یا موادی که قرار است چاپ روی آن صورت گیرد. با توجه به این مهم، کارآمدترین و بهترین روشهای چاپ را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
-
چاپ افست:
از این روش چاپ بیشتر در انتشارات و جهت تبلیغات میتوان استفاده کرد.
-
چاپ فلکسو:
یکی از روشهای چاپی است که بیشتر برای چاپ روی بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرد.
-
چاپ هلیوگراور:
از این روش چاپ نیز برای بستهبندیهای مختلف میتوان استفاده کرد.
-
چاپ سیلک اسکرین:
جهت استفاده در تبلیغات و چاپهای تفکیکی بهکار گرفته میشود.
-
چاپ لتر پرس:
این مورد یکی از روشهای چاپ برجسته به شمار میآید که از قدیمیترین روشهای چاپی است و اکنون شیوۀ انجام آن با تغییراتی روبهرو شدهاست.
-
چاپ دیجیتال:
ازجمله روشهای چاپی است که برای امور تبلیغاتی و اداری با مصرف پایین مناسب است.
مزایا و معایب چاپ افست و دیجیتال
چاپ افست
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، چاپ افست به نوعی از چاپ اطلاق میشود که امروزه برای چاپ مجله، کاتالوگ، چاپ بروشور و همچنین چاپ سربرگ و … استفاده میشود، بنابراین هر چیزی که نیاز دارید تا آن را در تیراژ و تعداد بالا به چاپ برسانید، چاپ افست کارآمدتر و بهصرفهتر است.
عموماً از چاپ افست برای تیراژهای بالای 1000 عدد استفاده میشود. در حالی که برای تعداد کمتر، میتوان از چاپ دیجیتال که در ادامه به آن خواهیم پرداخت استفاده کرد. بیشک میتوان یکی از موارد تفاوت چاپ افست و دیجیتال را در همین موضوع یعنی تعداد تیراژ دانست.
از دیگر ویژگیهای چاپ افست میتوان به دستگاههای آن اشاره کرد که قادرند بسته به نوع کار،چاپهایی از سایز ۵۰*۳۵ سانتیمتر تا ۱۰۰*۷۰ سانتیمتر را ارائه کنند. در این روش چاپ، دست تکنسین به اندازهای باز است که میتواند در موارد کم و محدود محصولاتی را با سایز ۱۴۰*۱۰۰ نیز چاپ کند.
یکی دیگر ویژگیهای چاپ افست این است که از رنگهای CMYK برای این منظور استفاده میشود و روال چاپ به این شکل است که هر بار یک رنگ روی کاغذ نقش بسته و به دفعات تکرار میشود تا عمل ترکیب رنگ روی کاغذ انجام گیرد. یکی از نکات تفاوت چاپ افست و دیجیتال همین موضوع است.
در حال حاضر دستگاههای چاپ افستی که در بازار وجود دارند یا در چاپخانهها بهکار گرفته میشوند، دو رنگ و یا چهار رنگ هستند. اما با توجه به پیشرفت تکنولوژی، اکنون دستگاههای چاپ افستی نیز به بازار آمدهاست که ۵ رنگ هستند و با استفاده از آنها، میتوان علاوهبر چاپ هم زمان CMYK رنگ پنجمی از قبیل رنگهای نقرهای و طلایی و یا حتی ورنی را در چاپ محصولات گوناگون بهکار برد. همین امر دست ناشران و فعالان این حوزه را در چاپ محصولات مختلف باز گذاشته است. ما در ادامه این مطلب دربارۀ چگونگی انجام چاپ دیجیتال نیز توضیح میدهیم و سپس به بررسی تفاوت چاپ افست و دیجیتال خواهیم پرداخت.
چاپ دیجیتال
همان طور که میدانید، با پیشرفت تکنولوژی در عرصههای مختلف و همچنین پیشرفت در حوزههای گوناگون دیجیتال، این امر در صنعت چاپ نیز نقش موثری داشته و سبب شدهاست تا دستگاههایی به بازار بیایند که بتوانند روشهای چاپ محصولات مختلف از قبیل چاپ کارت ویزیت، چاپ سربرگ، فاکتور و همچنین چاپ پاکت و کارت ویزیت و … را متحول کنند و سبب شوند تا این امر، با کیفیت و البته سرعت بیشتری انجام شود.
در همین ابتدا بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که یکی از جنبههای تفاوت چاپ افست و دیجیتال، در قدمت چاپ افست و جدید بودن روش چاپ دیجیتال است. روش چاپی که در این بخش به آن خواهیم پرداخت، بهلحاظ تازه و جدید بودن، برای بسیاری از علاقهمندان به این صنعت نیز ناشناخته است.
آشنایی هرچه بیشتر با این روش چاپ، کمک میکند تا شما بیشتر به مزایا، ویژگیها و همچنین قابلیتهای روشهای دیگر چاپ ازجمله چاپ افست پیببرید و بدانید که برای سفارش محصولات خود، بهتر است از چه روشی استفاده کنید.
اولین نکته درمورد چاپ دیجیتال آن است که از هیچ عمل مکانیکیای در آن استفاده نمیشود و این مورد را میتوان یکی از چندین تفاوت چاپ افست و دیجیتال به شمار آورد. شرکتهایی که در حوزۀ طراحی و ساخت دستگاههای چاپ دیجیتال فعالیت میکنند، سعی کردهاند هرگونه بخش مکانیکی را از این نوع دستگاه چاپ حذف کنند و یا آن را به حالت دیجیتالی تبدیل نمایند. منظور از چاپ دیجیتال در بازار نیز چاپ تونری بهوسیلۀ انواع چاپگرهای لیزری روی کاغذ است.
برای افرادی که مایلند محصولات موردنیاز خود را در تیراژ کم و یا حتی چند عددی چاپ کنند، استفاده از روش دیجیتال بهتر و مقرونبهصرفهتر خواهد بود. یک نکته درمورد این روش چاپ وجود دارد که توجه به آن ضروری است. همانطور که متوجه شدهاید، چاپ دیجیتال میتواند هزینههای بیشتری را بر دوش مشتریان بگذارد.
اما این قیمت بالاتر با صرفهجویی در هزینههای دیگری همچون تهیۀ پلیتهای چاپ همراه خواهد بود. به همین سبب در تیراژهای کم تعداد میتواند جبرانکنندۀ قیمت بالا باشد.
از دیگر ویژگیهای چاپ دیجیتال میتوان به این مورد اشاره کرد که پس از تقاضا و سفارش مشتری، خواستۀ وی از قبیل چاپ سربرگ، چاپ کارت ویزیت، فاکتور و همچنین چاپ بروشور و پاکت و … در کمترین زمان و بهسرعت در تیراژ کم انجام خواهد شد.
برخلاف چاپ افست و سایر روشهایی که باید حتما با تیراژ بالا انجام شود، چاپ دیجیتال این مشکل را ندارد و حتی میتوان طرح و یا محتویات چاپی را در هر سری از چاپ تغییر داد.
از دیگر قابلیتهایی که چاپ دیجیتال به همراه خود آوردهاست، میتوان به صرفهجویی در نیروی انسانی اشاره کرد. بالا رفتن کیفیت چاپ، پایین آمدن هزینههای تمامشدۀ چاپ در هر برگ چاپی و بالا رفتن تیراژ در چاپ دیجیتال، به این معناست که چاپ دیجیتال در حال رقابت شدید و نزدیک با چاپ افست است و ممکن است در آیندهای نزدیک از آن پیشی جوید.
روش چاپ با استفاده از دستگاههای دیجیتال به این صورت است که دستگاه موردنظر به یک کامپیوتر وصل میشود، بنابراین میتوان هر اطلاعاتی که به آن داده شدهاست را به دستگاه چاپ دیجیتال ارسال کرد و در کمترین زمان، آن را چاپ و آماده کرد.
در واقع دستگاههای چاپ دیجیتال، کاربردی شبیه به دستگاههای پرینتر دارند. بهعنوان مثال، تفاوت چاپ افست و دیجیتال را میتوان در این مورد هم خلاصه کرد که در چاپ دیجیتال، همۀ بخشهای کار بهصورت دیجیتال انجام میشود در حالی که در چاپ افست، بهعنوان مثال، برای تهیۀ فیلم و زینک، از فنآوری دیجیتال استفاده شدهاست و مابقی کارها با استفاده از دستگاههای مکانیکی انجام میشود، بنابراین میتوان گفت در روش چاپ افست، استفاده از دستگاههای دیجیتال بهطور غیرمستقیم صورت میگیرد.
چاپ دیجیتال با چاپ افست چه تفاوتی دارد؟
تا این قسمت سعی کردیم اطلاعاتی را در خصوص روش چاپ افست و دیجیتال در اختیار شما قرار دهیم، به طوری که خودتان حتما متوجه تفاوتهای این دو روش با هم شدهاید. اما در این بخش بهصورت تیتروار، چند نمونه از موارد تفاوت چاپ افست و دیجیتال را بازگو خواهیم کرد. به این ترتیب میتوانید مشخص کنید که برای چاپ کارت ویزیت، تراکت، چاپ فاکتور و چاپ بروشور و سربرگ بهتر است از چه روشی استفاده کنید:
- فرآیند و روند چاپ دیجیتال به این صورت انجام میشود که دیگر مراحل پیش از چاپ، یعنی لیتوگرافی از آن حذف شدهاست، بنابراین چاپ دیجیتال زمان کوتاهتری را طی خواهد کرد.
- در روش چاپ برای هر برگ چاپی، هزینۀ ثابت در نظر گرفته شدهاست و قیمت و هزینه به تعداد نسخههای چاپی ارتباطی ندارد.
- در سایر روشهای چاپی نیاز است تا برای رسیدن تنظیمات لازم، مقداری رنگ روی کاغذ مورد استفاده قرار گیرد. در حالی که در چاپ دیجیتال، مواد باطلهای مانند کاغذ و مواد شیمیایی وجود نخواهد داشت.
- از دیگر موارد تفاوت چاپ افست و دیجیتال میتوان به این موضوع اشاره کرد که در هر دور چاپ دیجیتال، میتوان از یک فایل متفاوت استفاده کرد. در حالی که در روش افست اینگونه نیست و بهدلیل وجود پلیت، لازم است که تیراژ هر محصول از هزار عدد به بالا در نظر گرفته شود.
- گفتنی است که چاپگر دیجیتال برای چاپ میلیونها برگ از هر محصول ساخته نشدهاست و درواقع توانایی این امر را هم ندارد. این دستگاه قادر است در طول عمری که دارد، هزاران برگ را با کیفیت بالا چاپ کند. هرچند که در طی ده سال گذشته، فناوریهای جدیدی طراحی شدهاند که با بهرهگیری از علم و فناوری نانو و همچنین تغییر سیستم جوهرپاش دستگاه، توانستهاند محدودیتهای چاپی را درزمینۀ سرعت و هزینههای تولید از میان بردارد.
- از دیگر موارد تفاوت چاپ افست و دیجیتال میتوان به بهرهمندی از قابلیت چاپ شخصیشده در چاپ دیجیتال اشاره کرد. به این ترتیب این شما هستید که تصمیم میگیرید در هر برگ چاپی دیجیتال، چه مواردی چاپ گردد. بهعنوان مثال، شما میتوانید در هر شیتبندی، کارت تبریکهای شخصیسازی شده خود را به همراه تصویر کارت پرسنلی یا به همراه چند نمونه کارت ویزیت به چاپ برسانید. این بدین معناست که فعالان حوزۀ چاپ قادر خواهند بود تا در هر دور چاپ، اطلاعات و دادههای متفاوتی را چاپ کنند.
در ادامۀ این مطلب قصد داریم دربارۀ روش چاپ چند نمونه از محصولات چاپی ازجمله کارت ویزیت، بروشور، سربرگ و … اشاره کنیم و اطلاعاتی را در این خصوص با شما در میان بگذاریم.
به این ترتیب میتوانید متوجه شوید که برای چاپ محصولی که در نظر دارید، بهتر است روش چاپ دیجیتال را انتخاب کنید و یا چاپ افست برای شما به صرفهتر است.
روش چاپ چند نمونه از محصولات چاپی
چاپ کارت ویزیت
هر فردی که کسبوکار خاص و مشخصی دارد، برای معرفی خود نیازمند استفاده از کارت ویزیت است، بنابراین طراحی و چاپ کارت ویزیت باید به دست افراد خبره و حرفهای در این صنعت انجام شود، زیرا چنانچه این محصول با شناخت و آگاهی از کسبوکار فوق انجام نشده باشد، میتواند نتیجۀ عکس به همراه داشته باشد. شایان ذکر است که امروزه با وجود دستگاههای چاپ افست و دیجیتال، امکان طراحی و چاپ کارت ویزیت در اندازه و طرحهای مختلف و با متریالهای گوناگون مهیا شدهاست.
با وجود دستگاههای چاپ مختلف، کارتهای ویزیت را میتوان بهصورتهای زیر چاپ کرد:
- کارت ویزیت لمینت براق؛
- کارت ویزیت براق؛
- کارت ویزیت بافت؛
- کارت ویزیت پارچهای.
کارت ویزیت چیست؟ 18 جنس قابل چاپ کارت ویزیت
اگر مایلید چاپ کارت ویزیت کسبوکار و یا مجموعۀ خود را در تیراژی بالاتر از 1000 عدد چاپ کنید، استفاده از دستگاه چاپ افست بهتر و مقرونبهصرفهتر است، زیرا ازجمله موارد تفاوت چاپ افست و دیجیتال میتوان به همین مورد تعداد اشاره کرد.
چاپ بروشور
هرچند که کار طراحی و انتخاب محتوای یک بروشور تبلیغاتی میتواند زمانبر باشد، اما بیشک چاپ بروشور برای هر کسبوکاری بسیار سودمند خواهد بود. از این نظر که میتواند بهعنوان یکی از ابزارهای تبلیغاتی برای صنایع کوچک و بزرگ باشد. بروشور درواقع این قابلیت را مهیا میکند که کار تبلیغات به شیوهۀ خلاقانه و جذابی انجام شود.
بروشورها این امکان را به شما میدهند تا بتوانید محصولاتتان را برجسته کنید و از صفحات آن برای معرفی محصول و یا خدماتتان استفاده نمایید. برشورها را هم میتوان با استفاده از دستگاه چاپ دیجیتال آماده کرد و هم با استفاده از دستگاه چاپ افست، این مورد به شما بستگی دارد که میخواهید تیراژ آن چقدر باشد.
توسعه کسب و کار با طراحی و چاپ بروشور تبلیغاتی
چاپ سربرگ
اگر ارتباط زیادی با مشتریان خود دارید، داشتن یک سربرگی که بهصورت حرفهای طراحی شده باشد، میتواند برای کسبوکار شما مفید واقع شود.
-
- برای چاپ سربرگ ابتدا لازم است طراحی خوبی برای آن داشته باشید.
- در طراحی سربرگ این نکته اهمیت دارد که سربرگ، شلوغ طراحی نشده باشد و ساده و منظم باشد.
- نکتۀ دیگر اینکه لازم است تا لوگوی شما حتما در سربرگ وجود داشته باشد. بخشهای دیگر سربرگ نیز بهتر است دارای یک نظم خاص و طراحی ساده باشد.
- سربرگ باید از تمامی اطلاعات شرکت یا فروشگاه مانند آدرس و یا شماره تماسها برخوردار باشد، اما اگر در نظر دارید برای سربرگها از پاکتنامه استفاده کنید، میتوانید چاپ سربرگ را سادهتر انجام دهید و برخی از اطلاعات را بر روی پاکت درج کنید.
- برای چاپ این محصول نیز چنانچه تعداد سربرگهایی که نیاز دارید بیشتر از 1000 عدد است، بهتر است از چاپ افست استفاده کنید در غیر این صورت، چاپ دیجیتال گزینۀ بهتری به شمار میآید. بخصوص اگر ممکن است آدرس و یا برخی از اطلاعات شما تغییر یابد. تفاوت چاپ افست و دیجیتال در همین است که میتواند به شما کمک کند تا بنابر تعدادی که نیاز دارید، روش چاپ موردنظر را انتخاب کنید.
چاپ فاکتور
فاکتور سندی تجاری به شمار میآید که فروشنده آن را برای خریدار صادر میکند. در این فاکتورها عموماً قیمت محصولات و خدماتی که قرار است به مشتری ارائه شود مشخص میگردد.
برای طراحی فاکتور میتوانید کار طراحی را به طراحانی که در این حوزه فعالاند بسپارید و یا از برنامههای فتوشاپ و نرمافزارهای آنلاین استفاده کنید. برای چاپ این محصول نیز بهتر است به نیاز خود توجه کنید و بر همین اساس، روش چاپ افست و یا دیجیتال را انتخاب نمایید.
فاکتور چیست ؟ و انواع فاکتور های قابل چاپ
چاپ پاکت
همانطور که در طی این محتوا اشاره کردیم، یکی از چندین تفاوت چاپ افست و دیجیتال، در امکان انتخاب تعداد محصول موردنیاز است، به طوری که مشتری میتواند انتخاب کند که براساس تعدادی که مدنظر دارد، چاپ پاکت با استفاده از دستگاههای دیجیتال انجام شود یا افست.
پاکت یکی از محصولاتی است که همواره برای نامهنگاریهای اداری، لازم و پرکاربرد است، بنابراین بهتر است برای طراحی اطلاعاتی که میخواهید روی آن درج شود، دقت نظر لازم را داشته باشید.
جمعبندی
در طی این مطلب تلاش کردیم اطلاعاتی را در خصوص دو روش چاپ افست و دیجیتال با شما خوانندگان در میان بگذاریم و مزایا و معایب هر یک از روشها را ذکر کنیم. بیشک تا اینجا متوجه شدهاید که تفاوت چاپ افست و دیجیتال در چه مواردی است و برای چاپ چه محصولی و با چه تعدادی بهتر است کدام روش چاپ را انتخاب کنید.
در حال حاضر چاپ آنلاین یکی از بهترین روشها برای سفارش محصولات چاپی به شمار میآید. از این طریق مشتریان میتوانند وارد سایت چاپخانههای معتبر شوند و محصول موردنظر خود از قبیل فاکتور، سربرگ، تراکت و …. را در تعداد دلخواه ثبت سفارش کنند. پس از طراحی و گرفتن تاییدیۀ نهایی از مشتری، سفارش برای چاپ به چاپخانه فرستاده میشود. روش چاپ آنلاین کمک میکند از رفتوآمد شما به چاپخانه کم شود و بر کیفیت کار نیز افزوده شود.
منابع(References):
چاپ عکس رو ماگ (لیوان های سرامیکی)